We willen onze verantwoordelijkheid nemen en er alles aan doen om een nog duurzamer bedrijf te creëren. Om dat te doen is het belangrijk om transparant te zijn, dus willen we delen hoe we onze verantwoordelijkheid nemen. Je kunt hier lezen hoe we producten creëren die lang meegaan, maar ook over onze doelen en over de materialen die we gebruiken voor onze producten.

HAY wil ervoor zorgen dat je net zo gek bent op jouw HAY product over vijftig jaar als dat je nu bent. Duurzame keuzes voor je interieur maken is een moeilijk proces. Je wil niet alleen dat je het ontwerp van je meubels over tientallen jaren mooi vindt, maar ook dat de materialen de tand des tijds kunnen weerstaan. Gelukkig hoef je je daar geen zorgen over te maken bij HAY. Ons team interieur stylisten helpen jou om duurzame keuzes te maken over je interieur. Weet je niet goed welke bank het mooist past in je interieur? Of ben je niet helemaal zeker over welke stof het mooist bij de kleur van je muren past? Je kunt hier een afspraak inplannen in een van onze winkels en onze interieurstylisten zullen jou helpen om duurzame keuzes te maken voor jouw interieur.

Het proces van het maken van duurzame meubels begint bij het maken van tijdloze ontwerpen. We werken samen met ervaren, internationale ontwerpers die altijd opzoek zijn naar de meest innovatieve ontwerp- en productieprocessen. We hebben ook een team dat zich voortdurend bezighoudt met het laatste onderzoek onderzoek naar duurzame materialen en productieprocessen niet schadelijk zijn voor het milieu.

De volgende stap is het kiezen van verantwoorde materialen. We werken graag met milieuvriendelijke materialen. Niet alleen om het milieu te beschermen, maar ook om ervoor te zorgen dat onze producten van hoge kwaliteit zijn en lang meegaan. We gebruiken FSC-labeled hout voor onze producten. Als hout het FSC-label draagt, betekent dat dat het hout uit verantwoord beheerde bossen komt, of dat het hout gerecycled is. We proberen zo veel mogelijk weg te blijven van chemicaliën en laten onafhankelijke organisaties zo veel mogelijk van onze producten testen. De duurzaamheid, sterkte, chemicaliën en veiligheid van de producten wordt dan getest. Dankzij deze partijen, de materialen die we gebruiken en onze ervaring in de meubelwereld kunnen we hoogkwalitatieve, duurzame meubels garanderen.

Eco collecties

We maken stappen om een nog milieuvriendelijker bedrijf te worden. We nemen onze verantwoordelijkheid en creëren producten die niet schadelijk zijn voor ons milieu. Dat is waarom we onze eco-collecties hebben gelanceerd. Een voorbeeld is onze About a Chair eco collectie. 30% van de materialen gebruikt in deze collectie zijn gerecycled. De producten zijn ook de eerste reeks producten die we hebben gelakt met lak op waterbasis. Er zijn nu alleen nog zwarte stoelen in deze collectie, omdat we nog niet de technologie hebben om alle kleuren op een duurzame wijze te produceren. Dit is een lopend proces en we willen dat alles in de collectie in lijn staat met onze eco-doelen.

Een ander eco-product is onze Arbour ECO bank. Het frame van deze bank is gemaakt van FSC-gelabeld hout, de stof is ECO-gelabeld en de vulling in de kussens is vrij van schadelijke chemicaliën. Als er ooit iets gebeurt met een van de drie elementen van deze bank, hoef je je geen zorgen te maken. Dankzij het simpele ontwerp van deze bank en de mogelijkheid om onderdelen te vervangen, kan je je bank gemakkelijk weer tot een nieuwe bank omtoveren.

Labels

Een deel van onze producten dragen het EU Ecolabel. Dit label houdt in dat het product aan hoge standaarden voldoet wat betreft milieu, kwaliteit en gezondheid. Dat geldt niet alleen voor het eindproduct, het gehele productieproces wordt in acht genomen. Er wordt ook gekeken naar het onbewerkte materiaal, de fabricatie, het gebruik, de vernietiging en ten slotte naar de manier waarop het product recycled kan worden. Je kunt op deze lijst zien welke producten het EU-eco label hebben.

Lak & lijm

We zijn overgegaan van lak en lijm op oliebasis naar lak en lijm op waterbasis. Deze stoffen zijn lager in VOS (vluchtige organische stoffen), wat ervoor zorgt dat de stoffen veiliger en beter voor onze planeet zijn.

Leer & textiel

De hoeveelheid chemicaliën die we gebruiken voor ons textiel, leer en vulling van de kussens staan onder strikte limieten. Onze textiel leveranciers zijn Europees en het merendeel van het textiel voldoet aan de eisen van veel internationale milieurichtlijnen. We erkennen dat hier nog werk in zit, dus streven we ernaar om voor het eind van 2021 al het textiel dat we gebruiken te laten voldoen aan deze milieurichtlijnen.

Eco certification

De meerderheid van onze producten kan uit elkaar worden gehaald om gerecycled of vervangen te worden. We gebruiken hetzelfde onderstel voor een groot aantal verschillende stoelen, wat gemakkelijk op de stoelen kan worden geschroefd. Wanneer er ooit iets gebeurt met het onderstel is er een grote kans dat een vervanging kan worden geregeld. Het is ook mogelijk om vervangbare wieltjes, kuipjes en vilten dopjes bij te bestellen wanneer er een onderdeel kapot is. Dit maakt het niet alleen makkelijker om jouw stoel een langer leven te geven, het maakt het ook mogelijk om onze producten volledig te recyclen. Veel van onze producten kunnen op deze manier gerecycled worden.

Producten die uit elkaar gehaald kunnen worden hebben de ‘Eco certification’, wat garandeert dat een product gerecycled kan worden als de levenscyclus geëindigd is. Deze certificatie is ook een bevestiging dat producten langdurig mee kunnen gaan en dat de chemicaliën die gebruikt zijn niet schadelijk zijn voor de consument of de mensen die het product maken.
Doelen

Om zo transparant mogelijk te zijn delen we graag onze milieudoelen voor de komende jaren.

• In 2021 zal al ons textiel voldoen aan de OEKO-TEX® 100 richtlijnen. Dat betekent dat elk element van onze producten met textiel zal worden getest op schadelijke stoffen.

• In 2021 willen we alleen lijm op waterbasis gebruiken

• In 2022 zullen al onze producten gelakt worden met lak op waterbasis

• In 2022 zal de meerderheid van het staal en aluminium dat we gebruiken gerecycled zijn

• In 2022 zal al het karton dat we gebruiken voor verpakkingen FSC-gecertificeerd zijn en gemaakt zijn van gerecycled materiaal

• In 2023 streven we ernaar om geen wegwerpplastic te gebruiken in onze verpakkingen In 2025 zal de meerderheid van de plastic elementen in onze producten gemaakt zijn van gerecyclede materialen.

Stapje voor stapje creëren we een groenere toekomst. Doe met ons mee!